Дослідження в США виявило нові докази оздоровчих властивостей кави, виявивши, що вживання 2,5 чашок кави на день можуть значно зменшити ризик розвитку раку прямої кишки.
Для проведення свого дослідження науковці з Університету Південної Каліфорнії розглянули групу з 5 145 учасників з колоректальним раком та ще 4 097 учасників без колоректального раку як контрольну групу.
Дані про споживання кави були зібрані за допомогою опитувань, в яких учасники повідомляли, скільки кави вони випили, яким чином вона була приготована, містила кофеїн чи ні.
Дослідники взяли до уваги й інші фактори ризику раку та виявили, що навіть одна-дві чашки кави на день знижують ризик розвитку раку прямої кишки на 26%. В той час як споживання 2,5 чашок кави на день можете знизити ризик майже до 50 відсотків.
І хоча кофеїн може діяти як антиоксидант в організмі, запобігаючи росту потенційних клітин раку товстої кишки, результати також були помічені при вживанні кави без вмісту кофеїну.
“Ми були здивовані, побачивши, що кофеїн в данному випадку не має значення, — коментує старший автор дослідження Стівен Грубер. — Це вказує на те, що не лише кофеїн відповідає за захисні властивості кави”.
Для проведення свого дослідження науковці з Університету Південної Каліфорнії розглянули групу з 5 145 учасників з колоректальним раком та ще 4 097 учасників без колоректального раку як контрольну групу.
Дані про споживання кави були зібрані за допомогою опитувань, в яких учасники повідомляли, скільки кави вони випили, яким чином вона була приготована, містила кофеїн чи ні.
Дослідники взяли до уваги й інші фактори ризику раку та виявили, що навіть одна-дві чашки кави на день знижують ризик розвитку раку прямої кишки на 26%. В той час як споживання 2,5 чашок кави на день можете знизити ризик майже до 50 відсотків.
І хоча кофеїн може діяти як антиоксидант в організмі, запобігаючи росту потенційних клітин раку товстої кишки, результати також були помічені при вживанні кави без вмісту кофеїну.
“Ми були здивовані, побачивши, що кофеїн в данному випадку не має значення, — коментує старший автор дослідження Стівен Грубер. — Це вказує на те, що не лише кофеїн відповідає за захисні властивості кави”.